Αφυγραντήρας: Πώς βοηθάει στην καθημερινότητα μας

Αφυγραντήρας: Πώς βοηθάει στην καθημερινότητα μας

O αφυγραντήρας είναι μια συσκευή που έχει μπει στην καθημερινότητα  μας, για να μας προσφέρει μια πιο ευχάριστη και υγιή ατμόσφαιρα απαλλαγμένη από τη δυσάρεστη υγρασία του χώρου μας.

Πώς όμως μπορούμε να κάνουμε την κατάλληλη επιλογή αφυγραντήρα ώστε να καλύψουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ανάγκες μας;

Η βασική του λειτουργία ενός αφυγραντήρα είναι να αφαιρεί την υγρασία από τον χώρο μας, διατηρώντας τη σε φυσιολογικά επίπεδα. Έτσι δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες ώστε ο αέρας που αναπνέουμε στο σπίτι να είναι ιδανικός, ενώ απομακρύνει τα φυσικά και ορατά σημάδια υγρασίας, όπως η μούχλα στους τοίχους ή η συμπύκνωση υδρατμών με τη μορφή σταγονιδίων νερού στα παράθυρα. Επίσης, η μείωση της υψηλής υγρασίας βοηθά στην πρόληψη παθήσεων, όπως οι ιώσεις, οι αλλεργίες και το άσθμα.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι χρησιμοποιώντας αφυγραντήρα στο χώρο μας κατά τους χειμερινούς μήνες μειώνουμε τα έξοδα της θέρμανσης και πετυχαίνουμε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, καθώς όπως είναι γνωστό, τα υψηλά επίπεδα υγρασίας καθιστούν την θέρμανση του χώρου μας πιο δύσκολη.

Πότε ένας αφυγραντήρας είναι απαραίτητος;

Την υγρασία μπορούμε να την μετρήσουμε με διάφορους τρόπους, με τον πιο γνωστό να είναι η σχετική υγρασία. Η ιδανική τιμή σχετικής υγρασίας ενός χώρου είναι μεταξύ 50% – 55%. Σε αυτά τα ποσοστά υγρασίας η ατμόσφαιρα είναι πιο άνετη, και δημιουργείται το ιδανικό περιβάλλον για την αποφυγή εκδήλωσης αλλεργιών, κρυολογημάτων και πόνων στα κόκαλα. Επιπλέον, αυτό το ποσοστό υγρασίας (50-55%) προστατεύει τα υλικά στο εσωτερικό του σπιτιού μας, όπως οι γυψοσανίδες, οι τοίχοι και τα ξύλινα δάπεδα – έπιπλα.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Η ιδανική τιμή σχετικής υγρασίας σε ποσοστό 50% – 55% στο σπίτι μας παρέχει πιο ευχάριστη ατμόσφαιρα και καλύτερη απόδοση στην θέρμανση.

Επομένως, όταν η υγρασία στο σπίτι ή το χώρο μας είναι ανώτερη της ιδανικής, δηλαδή πάνω από 50% – 55%, τότε είναι σημαντική η χρήση του αφυγραντήρα. Μπορούμε να μετρήσουμε την υγρασία στο σπίτι ή σε κάποιο δωμάτιο με έναν μετρητή υγρασίας – υγρασιόμετρο. Ωστόσο εάν τα επίπεδα υγρασίας στο σπίτι είναι υπερβολικά, τότε τα σημάδια μούχλας και η σχετική μυρωδιά που τη συνοδεύει, θα είναι φανερά και με γυμνό μάτι.

Όπως όλοι γνωρίζουμε οι ανάγκες σε κάθε νοικοκυριό είναι διαφορετικές. Έτσι ορισμένα σπίτια μπορεί να έχουν υψηλότερα επίπεδα υγρασίας σε συγκεκριμένες περιόδους του έτους, όπως π.χ. την άνοιξη όταν υπάρχει μεγάλη απορροή νερού από το έδαφος. Σε άλλες κατοικίες μπορεί τα προβλήματα υψηλής υγρασίας να είναι εμφανή όλο το χρόνο, ακόμα και το καλοκαίρι, όπως π.χ. η εμφάνιση μούχλας στο μπάνιο ή σε χώρους που δε θερμαίνονται ή δεν αερίζονται σωστά. Επιπλέον, υπάρχουν και οι περιπτώσεις όπου η υγρασία είναι πρόβλημα μεμονωμένα σε κάποιο δωμάτιο ή χώρο του σπιτιού, που δεν διαθέτει σωστή μόνωση ή υπάρχουν κακοτεχνίες των κατασκευαστών.

Πώς αντιλαμβανόμαστε τη θερμοκρασία;

Η αίσθηση της θερμοκρασίας είναι ένας σημαντικός παράγοντας που μας ωθεί στην αγορά ενός αφυγραντήρα. Το σώμα μας αντιλαμβάνεται τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος σαν συνδυασμό της θερμοκρασίας, της υγρασίας και κάποιων άλλων παραγόντων. Ειδικά τον χειμώνα, τα ποσοστά υψηλής υγρασίας προκαλούν μια δυσάρεστη αίσθηση έντονου κρύου.

Για παράδειγμα, αν βρισκόμαστε σε ένα χώρο με θερμοκρασία 23°C και σχετική υγρασία 80%, νιώθουμε πιο έντονο το κρύο απ’ ότι σε ένα χώρο με 20°C και 50% σχετική υγρασία. Έτσι, είναι πολύ σημαντικό να ρυθμίσουμε την υγρασία στα ιδανικά επίπεδα προκειμένου να μειώσουμε την αίσθηση του κρύου, και παράλληλα να χρειαζόμαστε χαμηλότερη θερμοκρασία για να ζεστάνουμε το χώρο μας και να ζούμε σε άνετες συνθήκες. Με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουμε και εξοικονόμηση χρημάτων καθώς μειώνονται αισθητά τα έξοδα θέρμανσης.

Πώς θα κάνω τη σωστή επιλογή αφυγραντήρα για τις δικές μου ανάγκες;

Η μεγάλη γκάμα στην αγορά αφυγραντήρων καθιστά την επιλογή του αρκετά δύσκολη για εμάς. Οι αφυγραντήρες διαφοροποιούνται  ανάλογα τις λειτουργίες, τα τεχνικά χαρακτηριστικά, τον κατασκευαστή και την τιμή. Τα βασικά κριτήρια στην επιλογή του κατάλληλου αφυγραντήρα, είναι η ποσότητα υγρασίας που θέλουμε να αφαιρέσουμε και η θερμοκρασία του χώρου στον οποίο θα τον τοποθετήσουμε, κυρίως τους χειμερινούς μήνες, όταν το κρύο είναι πιο έντονο.

Η επιλογή του κατάλληλου αφυγραντήρα για τον χώρο μας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Για αυτό, η ιδανική λύση πριν καταλήξουμε στην αγορά του είναι να λάβουμε υπόψη τα παρακάτω:

 • Τα τετραγωνικά μέτρα του χώρου μας: οι διαστάσεις του χώρου που θέλουμε να καλύψουμε καθιστούν πιο συγκεκριμένη την επιλογή του κατάλληλου αφυγραντήρα διότι διαφέρει ο όγκος νερού σε λίτρα που μπορεί να αφαιρέσει η κάθε συσκευή μέσα σε 24 ώρες (lt/ημέρα).
 • Τα επίπεδα υγρασίας ανάλογα την περιοχή διαμονής. Για παράδειγμα, αν μένουμε κοντά στη θάλασσα, σε μια λίμνη ή σε ορεινή περιοχή, είναι πολύ πιθανό να έχουμε υψηλότερη υγρασία σε σχέση με μία περιοχή που δεν επηρεάζεται από υγρό στοιχείο.
 • Τη θερμομόνωση και υγρομόνωση του χώρου: διαφέρει ανάλογα με την ηλικία του διαμερίσματος, την ποιότητα των θερμομονωτικών υλικών και των κουφωμάτων που χρησιμοποιήθηκαν, όπως επίσης, αν υπάρχουν εμφανή προβλήματα υγρασίας σε τοίχους ή δωμάτια.
 • Τη χρήση του χώρου που θέλουμε να αφυγράνουμε και τη θερμοκρασία αυτού: για παράδειγμα, ένα μπάνιο ή μια αποθήκη που μπορεί να μην αερίζονται συχνά, είναι πολύ πιθανό να έχουν χαμηλότερη θερμοκρασία και έτσι μεγαλύτερο ποσοστό υγρασίας για να αφυγράνουμε.

Οι παραπάνω παράγοντες είναι πολύ σημαντικοί ώστε να κάνουμε μία σωστή επιλογή αφυγραντήρα βάσει των αναγκών μας.

Ο παρακάτω ενδεικτικός πίνακας μας δείχνει ανάλογα τα τετραγωνικά μέτρα του χώρου στον οποίο θα λειτουργήσει ο αφυγραντήρας, το ποσό της απόδοσης του σε λίτρα, δηλαδή, πόσα λίτρα μπορεί να αφυγράνει σε διάστημα 24 ωρών (lt/24h):

Επιφάνεια χώρου (m2) με μέση υγρασία 50% – 60% Επιφάνεια χώρου (m2) με μέση υγρασία 70% – 80% Απόδοση Αφυγραντήρα (lt/24h)
Έως 30 Έως 20 8
30-45 20-30 12
45-70 30-45 16
70-90 45-60 20
90-120 60-80 25
120-150 80-100 30
 • Οι παραπάνω διαστάσεις αφορούν ενιαίους χώρους
 • Αν στο χώρο μας έχουμε σημαντικά προβλήματα υγρασίας μπορούμε να επιλέξουμε ένα μοντέλο αφυγραντήρα μεγαλύτερης απόδοσης από αυτό που αντιστοιχεί κανονικά στα τετραγωνικά του χώρου μας.

Τύποι Αφυγραντήρα

Υπάρχουν δύο είδη αφυγραντήρων ιδανικοί να καλύψουν την ανάγκη αφύγρανσης των εσωτερικών μας χώρων : με συμπιεστή και αυτοί που χρησιμοποιούν ως αφυγραντικό μέσο το Ζεόλιθο (Desiccant).

Αφυγραντήρας με συμπιεστή

Η λειτουργία του αφυγραντήρα με συμπιεστή είναι παρόμοια με ένα οικιακό κλιματιστικό. Είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος για την αντιμετώπιση της υγρασίας, εξασφαλίζοντας ένα μεγάλο εύρος αποδόσεων ανάλογα με την ισχύ του. Ο υγρός αέρας του χώρου αναρροφάται και η υγρασία συμπυκνώνεται στην ειδική ψυχρή διάταξη, με αποτέλεσμα να αφαιρείται από τον αέρα που αναπνέουμε. Έπειτα το νερό συγκεντρώνεται στο δοχείο της συσκευής, ενώ ο αέρας περνώντας από ένα δεύτερο θερμαντικό στοιχείο, επιστρέφει στο χώρο μας με τη θερμοκρασία που είχε όταν αναρροφήθηκε.

Οι αφυγραντήρες με συμπιεστή προσφέρουν άμεσο αποτέλεσμα και είναι πιο οικονομικοί στη λειτουργία τους σε χώρους που θερμαίνονται κανονικά. Έχουν όμως το μειονέκτημα να επηρεάζονται από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και για αυτό το λόγο δε συνιστάται για χρήση σε χώρους όπου η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους 14°C – 15°C. Επίσης, η ύπαρξη του συμπιεστή σημαίνει μεγαλύτερο όγκο και βάρος στη συσκευή.

TIP: Ο αφυγραντήρας με συμπιεστή είναι κατάλληλος για ένα σπίτι ή χώρο που θερμαίνεται ικανοποιητικά και διατηρεί τη θερμοκρασία πάνω από τους 15°C όλο το διάστημα της ημέρας.

Επιπλέον πλεονεκτήματα:

 • Προστασία ή απομάκρυνση μούχλας από το σπίτι
 • Μείωση υγρασίας και συμπύκνωσης στον αέρα
 • Στέγνωμα ρούχων σε εσωτερικό χώρο

Αφυγραντήρας με Ζεόλιθο (Desiccant)

Ο αφυγραντήρας Desiccant αντί για συμπιεστή χρησιμοποιεί το ζεόλιθο, ένα φυσικό αποξηραντικό υλικό με μεγάλο φάσμα χρήσεων. Ο ζεόλιθος τοποθετείται σε έναν ειδικό δίσκο μέσα στον αφυγραντήρα από τον οποίο περνάει ο αέρας του χώρου και συγκρατείται η υγρασία. Στη συνέχεια, το αποξηραντικό υλικό θερμαίνεται από μια εσωτερική θερμική αντίσταση και αποβάλλει την υγρασία, οδηγώντας το νερό στο δοχείο της συσκευής και το στεγνό αέρα πίσω στο χώρο.

Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι, ότι κατά τη λειτουργία του «φυσάει» ξηρό και ζεστό αέρα, κάτι που βοηθάει έμμεσα στη θέρμανση. Επίσης, η απόδοση του Desiccant αφυγραντήρα παραμένει σταθερή ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Για αυτό, ο Desiccant αφυγραντήρας είναι κατάλληλος για χρήση σε ένα χώρο, δωμάτιο ή σπίτι όπου η θερμοκρασία του αέρα είναι πιθανό να πέσει κάτω από τους 15°C. Επιπλέον ο ζεόλιθος δε χρειάζεται αντικατάσταση για να επαναληφθεί η διαδικασία της αφύγρανσης. Από την άλλη πλευρά, οι αφυγραντήρες αυτού του τύπου έχουν μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος σε σχέση με τους αφυγραντήρες με συμπιεστή.

Επιπλέον πλεονεκτήματα: Ο αφυγραντήρας με ζεόλιθο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τους παραπάνω λόγους σε:

 • Αποθήκη χωρίς εξαερισμό
 • Γκαράζ ή χώρος στάθμευσης οχημάτων
 • Σκάφος ή τροχόσπιτο

Θόρυβος

Ο θόρυβος ενός αφυγραντήρα είναι πολύ σημαντική παράμετρος που λαμβάνει πολύς κόσμος υπόψιν ειδικά αν πρόκειται να τον χρησιμοποιήσει σε υπνοδωμάτιο. Έτσι, γίνεται σύγκριση στα επίπεδα θορύβου ανάμεσα στους τύπους των αφυγραντήρων. Ανάμεσα στους παραπάνω τύπους, οι αφυγραντήρες Desiccant είναι ελαφρύτεροι και σχετικά πιο αθόρυβοι κατά τη λειτουργία τους, λόγω της έλλειψης συμπιεστή.

Για τα μηχανήματα που προορίζονται για χρήση σε μικρά δωμάτια, καλό θα ήταν ο θόρυβος να μην ξεπερνάει τα 38dB – 42dB στη χαμηλή ταχύτητα. Στους μεγαλύτερης ισχύος αφυγραντήρες μία στάθμη θορύβου στο επίπεδο των 44dB – 52dB είναι αποδεκτή.

Ιονιστής

Υπάρχουν αρκετοί αφυγραντήρες με ενσωματωμένο ιονιστή που απελευθερώνει θετικά και αρνητικά ιόντα, βοηθώντας έτσι στην εξουδετέρωση βακτηριδίων, σκόνης, δυσάρεστων οσμών και αιωρούμενων σωματιδίων. Ο ιονιστής καθαρίζει τον αέρα από μυρωδιές που προέρχονται από τον καπνό ή το μαγείρεμα και επίσης, βελτιώνει την ατμόσφαιρα σε χώρους όπου βρίσκονται άτομα ευαίσθητα σε αλλεργίες, όπως τα βρέφη ή οι ηλικιωμένοι άνθρωποι.

TIP: Ο ιονισμός υπάρχει ως ξεχωριστή λειτουργία (ON/OFF) στον αφυγραντήρα.

Φίλτρο Ενεργού Άνθρακα

Αποτρέπει τις δυσάρεστες οσμές όπως καπνό τσιγάρου ή τηγάνισμα και κατακρατεί τοξικούς αέριους ρύπους που προέρχονται από χημικά, καυσαέρια κτλ.

Φίλτρο HEPA

Κατακρατεί τα αλλεργιογόνα σωματίδια

Εικόνα9
Εικόνα10
 • ΠροφίλτροΤο προφίλτρο δεσμεύει τα μεγάλα σωματίδια όπως τρίχες, μεγαλύτερα σωματίδια σκόνης κλπ.Υπεριώδες φως  (Λάμπα UV)Πλήρης αποστείρωση του χώρου. Το υπεριώδες φως σπάει την μοριακή δομή των μικροοργανισμών όπως μικρόβια, ιοί, μύκητες και βακτηρίδια, εξουδετερώνοντας τα. Έτσι έχουμε ένα πιο υγιές περιβάλλον και μία ατμόσφαιρα φρεσκάδας και ευεξίας για εμάς και την οικογένειά μας.Σύνδεση με αποχέτευσηΟι περισσότεροι αφυγραντήρες έχουν την δυνατότητα σύνδεσης με την αποχέτευση, ώστε να αδειάζουν συνεχώς χωρίς να είναι απαραίτητη η παρουσία μας στο χώρο όπου είναι εγκατεστημένη η συσκευή. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα στη συσκευή να λειτουργεί αδιάκοπα για όσο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο.Ο αφυγραντήρας με σύνδεση αποχέτευσης είναι ιδανικός για χώρους που δεν κατοικούνται, όπως σε ένα εξοχικό σπίτι ή σε κάποια απομακρυσμένη αποθήκη ή υπόγειο, όπου υπάρχει μεγάλο πρόβλημα υγρασίας και το δοχείο νερού θα γεμίζει πολύ συχνά.

  Το νερό που συγκεντρώνεται στο δοχείο του αφυγραντήρα είναι απιονισμένο και μπορούμε να το αξιοποιήσουμε για χρήσεις στις οποίες δε θέλουμε νερό με άλατα. Για παράδειγμα, στους υαλοκαθαριστήρες του αυτοκινήτου. Ωστόσο, δεν είναι τόσο καθαρό ώστε να έρθει σε επαφή με τα καθαρά ρούχα, οπότε δεν προτείνεται για χρήση στο ατμοσίδερο.

 • Στέγνωμα ΡούχωνΜία βασική λειτουργία του αφυγραντήρα είναι το στέγνωμα των ρούχων σε εσωτερικό χώρο κατά τους χειμερινούς μήνες. Όταν απλώνουμε τα  νωπά ρούχα μέσα στο σπίτι, ο υγρός αέρας που βγάζουν μεταφέρεται σε όλους τους χώρους επειδή ο αέρας γύρω είναι ξηρότερος, προκειμένου να υπάρξει ισορροπία στο περιβάλλον.Κάνοντας χρήση ενός αφυγραντήρα μπορούμε να στεγνώσουμε τα ρούχα γρηγορότερα και με μικρότερο κόστος μέσα στο σπίτι συγκριτικά με ένα στεγνωτήριο ρούχων. Επίσης, γλιτώνουμε τις δυσάρεστες μυρωδιές που μπορεί να πάρουν τα ρούχα μας σε περίπτωση που τα απλώναμε έξω στο μπαλκόνι (από τζάκια, καυσαέρια, κλπ). Ωστόσο, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται διότι αν ο αφυγραντήρας λειτουργήσει για πολλές ώρες, τότε υπάρχει περίπτωση τα ρούχα μας να είναι πολύ στεγνά και δυσκολότερα στο σιδέρωμα.Οι περισσότεροι αφυγραντήρες διαθέτουν ειδικό πρόγραμμα και λειτουργία στεγνώματος ρούχων, κι έτσι φέρνουν τα ρούχα σε μία κατάσταση έτοιμα για να φορεθούν ή να σιδερωθούν.TIP: Οι αφυγραντήρες οι οποίοι δεν διαθέτουν πρόγραμμα στεγνώματος ρούχων, μπορούν και αυτοί να μαζέψουν την υγρασία από τα ρούχα μας, ρυθμίζοντας τον αφυγραντήρα στο 35% υγρασία.
 • Τοποθέτηση – ΜετακίνησηΟ αφυγραντήρας συνήθως τοποθετείται σε ένα κεντρικό σημείο μέσα στο σπίτι, σε χώρους που χρησιμοποιούνται περισσότερο. Ακόμη κι αν έχουμε υγρασία σε αρκετά σημεία, δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε μία διαφορετική συσκευή για κάθε χώρο. Θα πρέπει οι εσωτερικές πόρτες των δωματίων να παραμένουν ανοικτές, ώστε η υγρασία να μετακινείται με φυσικό τρόπο προς τον αφυγραντήρα για να την απορροφήσει ο ανεμιστήρας του.Υπάρχει βέβαια η περίπτωση να θέλουμε να τοποθετήσουμε τον αφυγραντήρα σε κάποιον χώρο που έχει υψηλό πρόβλημα υγρασίας όπως για παράδειγμα στην περίπτωση ενός βορινού δωματίου, στο μπάνιο ή σε κάποια αποθήκη – χολ. Εκεί, ο αφυγραντήρας θα πρέπει να τοποθετηθεί ιδανικά με κλειστές τις υπόλοιπες πόρτες, ώστε να τραβήξει όλη την υγρασία, προτού τον χρησιμοποιήσουμε σε όλο το σπίτι.Κατά κανόνα οι αφυγραντήρες με συμπιεστή είναι βαρύτεροι και πιο ογκώδεις από τους Desiccant, λόγω της ύπαρξης του συμπιεστή, που προσθέτει περίπου 5-6 κιλά στη συσκευή. Αν σκοπεύετε να τον μετακινείτε συχνά, αναζητήστε κάποιο μοντέλο με ροδάκια.Συντήρηση και καθαρισμόςΟ αφυγραντήρας είναι μια συσκευή που έχει μπει στις ζωές μας, επηρεάζοντας άμεσα την ατμόσφαιρα και την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε. Έτσι, είναι πολύ σημαντικό να γίνεται τακτική συντήρηση και καθαρισμός.Συνήθως η συσκευή τοποθετείται στο δάπεδο, που σημαίνει ότι θα απορροφά πολύ σκόνη από το πάτωμα και πολύ πιθανό να φράξει το φίλτρο του. Ένα φραγμένο φίλτρο κάνει την λειτουργία του αφυγραντήρα πιο δύσκολη, μειώνει την απόδοσή του και αυξάνει την κατανάλωση ρεύματος. Επιπλέον, εάν υπάρχει σκόνη τα εξαρτήματα του, όπως ο συμπιεστής και ο ανεμιστήρας, μπορεί να πάθουν σοβαρότερη βλάβη.

  Ο σωστός καθαρισμός του αφυγραντήρα θα τον κρατήσει σε σωστή λειτουργία, εξασφαλίζοντας λιγότερη κατανάλωση ενέργειας και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

  Ποιά μέρη του αφυγραντήρα χρειάζονται καθαρισμό;

  Δοχείο συλλογής νερού: αν ο αφυγραντήρας δεν είναι συνδεδεμένος με την αποχέτευση, τότε πρέπει τακτικά να αδειάζουμε το δοχείο νερού και μία στο τόσο να το καθαρίζουμε με σαπούνι και νερό για την αποφυγή μούχλας.

 • Φίλτρο αέρα: σε ορισμένες συσκευές τα φίλτρα μπορούν να καθαριστούν με απλό τρεχούμενο νερό (τουλάχιστον 1 φορά το μήνα), ενώ σε κάποιες άλλες που διαθέτουν φίλτρα ενεργού άνθρακα ή HEPA, πρέπει περιοδικά να αντικαθίστανται πλήρως. Προσοχή: βεβαιωνόμαστε ότι το καθάρισμα μπορεί να γίνει με νερό, διότι ορισμένα φίλτρα χάνουν τις αντιβακτηριακές ιδιότητες τους αν βραχούν.Εξωτερικό μέρος συσκευής: ο αφυγραντήρας συσσωρεύει σωματίδια και σκόνη από τον αέρα και πρέπει περίπου μια φορά το χρόνο να καθαρίζουμε το εξωτερικό του και όλα τα πλαστικά μέρη, με ένα ελαφρώς υγρό πανάκι ή κάποιο ειδικό καθαριστικό.Γρίλιες: στο σημείο εισαγωγής και εξαγωγής του αέρα συσσωρεύεται ο μεγαλύτερος όγκος σκόνης και έτσι είναι ένα σημείο του αφυγραντήρα που απαιτεί τακτικό καθάρισμα, προκειμένου ο αέρας που περνά από το μηχάνημα να είναι καθαρός. Μια εύκολη και γρήγορη λύση είναι η χρήση ηλεκτρικής σκούπας με το ειδικό λεπτό εξάρτημα απορρόφησης.Σωστή Αποθήκευση Η λάθος αποθήκευση του αφυγραντήρα μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη της μούχλας στο εσωτερικό της συσκευής. Αυτό μπορεί να προέλθει από από την αποθήκευση του αφυγραντήρα με γεμάτο δοχείο νερού. Για την σωστή αποθήκευση θα πρέπει αρχικά να απενεργοποιήσουμε τον αφυγραντήρα και να περιμένουμε 24 ώρες πριν τον μετακινήσουμε. Στην συνέχεια να αδειάσουμε το δοχείο συλλογής νερού και να το καθαρίσουμε, όπως περιγράψαμε πιο παραπάνω και το αφήνουμε να στεγνώσει τελείως. Αφού καθαρίσουμε και τα φίλτρα αέρα, αποθηκεύουμε τη συσκευή σε δροσερό και ξηρό μέρος με καλή κυκλοφορία αέρα και κατά προτίμηση σκεπασμένη με ένα προστατευτικό κάλυμμα. Θα πρέπει να καθαρίσουμε ξανά την συσκευή πριν τη χρησιμοποιήσουμε ξανά.